0

ZAKAJ NARAVNA ORGANSKA IN VEGANSKA KOZMETIKA?

Bi verjeli, da povprečna oseba uporabi 15 različnih kozmetičnih produktov na dan? Ženske seveda za svoj popoln in negovan videz potrebujemo nekoliko več kozmetičnih izdelkov kot moški - od izdelkov za umivanje telesa in las, nego kože, make-up in parfum.


Razvoj znanosti in novih tehnologij je uvedel novosti tudi na področju kozmetike. Danes lahko najdemo na policah drogerij učinkovite izdelke za nego kože, vendar se pogosto ne zavedamo, da lahko s temi izdelki vnašamo v telo nepotrebne kemikalije. Pogosto smo s tako kozmetiko zadovoljni – naša koža je čista in navlažena, prijetno dišimo, zaradi make-upa pa izgledamo skoraj tako kot manekenka v oglasu, ki dokazuje, da ta izdelek pač moramo imeti. 


Pred leti smo zasledili raziskavo National Institute of Occupational Safety and Health iz ZDA, ki je ugotovila, da ženska koža letno povprečno absorbira 2 kg kemikalij iz kozmetičnih produktov. Kar 60% snovi, ki jih nanesemo na kožo se namreč resorbira skozi kožo in preide v krvni obtok.


In kaj potem?
Posledice kemikalij danes povezujejo z nastankom raka, neplodnostjo, motnjami v endokrinem sistemu ter alergičnimi stanji. Znanstveniki opozarjajo tudi na vpliv kemikalij iz kozmetike na okolje, saj jih dnevno spiramo v kanalizacijo in s tem obremenjujemo okolje.


5 RAZLOGOV ZAKAJ VERJAMEMO V ORGANSKO KOZMETIKO1. Je manj nevarna za zdravje


Vzemite embalažo katerega koli izdelka za nego kože in preberite sestavine. Koliko sestavin pravzaprav prepoznate? Če jih ne boste prepoznali, jih tudi vaše telo ne bo.


Organski izdelki so pridobljeni iz rastlin in drugih v naravi prisotnih sestavin. Še pomembneje pa je, da so te organske sestavine pridelane brez uporabe pesticidov, herbicidov, sintetičnih gnojil, gensko spremenjenih organizmov (GSO) in drugih dodatkov ali kemikalij. S tem ste lahko prepričani, da vaša koža in telo absorbirata samo prave, naravne sestavine, ki niso škodljive.


2. Ne povzroča alergij

Ker ne vsebujejo ostrih kemikalij je manj verjetno, da bodo organski izdelki za nego kože povzročili alergijske reakcije, vnetja ali draženje. Če bi prišlo do alergijske reakcije pri uporabi organskih izdelkov, bi bila najverjetneje to posledica naravne sestavine (na primer citrusov, arašidov, jagod), ki bi jo lažje prepoznali.

3. Je bolj učinkovita

Ugotovljeno je bilo, da ekološko pridelane rastline vsebujejo višjo raven vitalnih antioksidativnih vitaminov kot neekološke rastline. Ker so pridelane brez herbicidov in pesticidov, so tudi njihove organske sestavine brez te kontaminacije, kar pomeni enako za vašo kožo in telo.

4. Ni testirana na živalih


Lepotna industrija je deležna kritike zaradi izvajanja testiranj na živalih, da bi zagotovila, da so izdelki varni za uporabo pri ljudeh.

Pri organskih izdelkih testiranje ni potrebno, saj so z naravnimi sestavinami varni in neškodljivi za ljudi. Za organsko kozmetiko tako velja, da ni kruta do živali (angl. cruelty free), zato z njeno uporabo podpiramo premik k odpravi testiranja na živalih v lepotni industriji.


5. Dolgoročno je boljša za kožo


Sintetične sestavine, ki jih najdemo v običajnih izdelkih, lahko delujejo hitro, vendar so tudi invazivne in lahko povzročajo škodo, ki je ni mogoče videti na prvi pogled. 
Kemične sestavine lahko zagotovijo takojšnje zadovoljstvo in vidne rezultate, vendar večina teh pomaga le estetsko, tako da zgladi gube, odstrani sončne pege in zmanjša madeže.


Pri dolgotrajni uporabi lahko te kemikalije poškodujejo in oslabijo vašo kožo, saj se vaše telo poskuša spoprijeti s tujimi snovmi. Posledično se zmanjša izmenjava kisika v koži, kar povzroči prezgodnje staranje in povečano tveganje za nastanek sončnih peg.


Naravne organske sestavine, kot so na primer kokosovo olje, med, aloe vera in karitejevo maslo, so znane po tem, da pomirjajo, negujejo, vlažijo in spodbujajo gladko kožo. 
Čeprav so včasih rezultati počasnejši, so organski izdelki za nego kože nežni do vaše kože in vam dolgoročno ne bodo škodovali. Poleg tega je do 95 % vsebine ekološkega izdelka za nego kože aktivnih sestavin. V sintetičnih izdelkih za nego kože pa aktivne sestavine predstavljajo le 5 do 10 % vsebnosti.


 KAJ PA VEGANSKA KOZMETIKA?

Vegani ne uporabljajo sestavin živalskega izvora. V nekaterih izdelkih Heaven najdemo med in čebelji strup, ki izvirata iz živali in nista primerna za vegane. Zato je Deborah Mitchell več let raziskovala sestavine, ki bi imele podobne anti-aging lastnosti kot njen ABEETOXIN® (čebelji strup) in bi bile primerne za vegane. Obenem je opažala, da so tradicionalni veganski kozmetični izdelki le redko učinkoviti tudi proti staranju.

S tem namenom je odkrila 
NETTATOXIN® (strup koprive), ki se je izkazal za zelo učinkovitega v boju prosti staranju, saj obnavlja in učvrsti kožo. Manuka med, ki je dodan maski s čebeljim strupom, so v veganskih izdelkih zamenjali z javorjevim sirupom, čebelji strup pa s strupom koprive ter tako dobili zelo učinkovito kombinacijo sestavin, ki delujejo proti staranju.

 
PA ŠE NASVET...

Svetujemo, da preverite sestavine na izdelkih, ki jih uporabljate. Organski izdelki za nego kože le-to negujejo na naraven način, saj ne vsebujejo škodljivih snovi. Zaradi organskih hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, so pogosto celo bolj učinkoviti kot običajna kozmetika.

Kozmetika Heaven by Deborah Mitchell vsebuje naravne, organske sestavine. Ne vsebuje zdravju škodljivih konzervansov (parabenov), SLS, petroleja, silikona in derivatov, dišav ter ni testirana na živalih. Posebnih certifikatov kot dokazilo ekološkosti Heaven nima, razen certifikata dobavitelja, ki dobavlja organske sestavine, da so te, ki jih uporabljajo v izdelkih res organskega izvora.

 
Nazaj na seznam člankov
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Ustvari uporabniški račun
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Preberi več. V redu