0

MOČ ČEBELJEGA STRUPA (BEE VENOM) IN KAKO DELUJE PROTI STARANJU?

V svetu nenehnega iskanja popolne nege kože, se vse več ljudi obrača k naravnim in tradicionalnim rešitvam, med katerimi se izjemno izpostavlja čebelji strup.

Čebelji strup je v zadnjem času postal prava senzacija v svetu lepote in nege kože, saj ga mnogi označujejo za eliksir mladosti.

Je bistra tekočina, ki jo proizvajajo čebele in jo uporabljajo kot obrambni mehanizem. Ta strup vsebuje več kot 20 bioaktivnih substanc od katerih je največ melitina (40%-60%) ter druge peptide, encime in aminokisline, ki imajo velike blagodejne učinke na kožo.

Dokazani učinki čebeljega strupa:1,2
 • ANTIBAKTERIJSKO DELOVANJE (melitin): pomaga pri zdravljenju ran in aken
 • PROTIGLIVIČNO DELOVANJE (melitin, apamin): zavira glivične okužbe kože
 • PROTIVIRUSNO DELOVANJE (melitin): pomaga pri okužbah z virusom Herpes simplex
 • PROTIVNETNO DELOVANJE (melitin, adolapin): pomaga pri zdravljenju psoriaze, ranah in atopičnem dermatitis
 • DELOVANJE PROTI GUBAM: izboljšanje stanja gub, števila gub in globine gub
 • DELOVANJE PRI MOTNJAH PIGMENTACIJE: izboljšanje vitiligo in hiperpigmentacij
 • ANTITUMORSKO, ANTIREVMATIČNO, ANTIARTRITIČNO, NEVROPROTETIKTIVNO, ANTIDIABETIČNO DELOVANJE
 • SPODBUJANJE RASTI LAS: pomaga pri alopeciji

Uporaba čebeljega strupa v kozmetiki

V kozmetiki se čebelji strup uporablja zaradi nekaterih potencialnih koristi za kožo.

Čebelji strup vsebuje različne biološko aktivne spojine, ki naj bi imeli protivnetne lastnosti. Vnetje je pogost osnovni dejavnik pri različnih kožnih težavah, vključno z aknami, rdečico in razdraženostjo. Čebelji strup pomirja in blaži vneto kožo ter zmanjšuje rdečico in razdraženost. Poleg tega ima antibakterijske lastnosti, zmanjšuje izbruhe za čistejšo in bolj zdravo kožo.

Čebelji strup lahko pomaga povečati krvni obtok na mestu nanosa, kar lahko izboljša dobavo hranil in kisika v kožo.
Nekatere sestavine čebeljega strupa naj bi imele antioksidativne lastnosti, kar lahko pomaga pri zaščiti kože pred prostimi radikali in poškodbami zaradi oksidativnega stresa.
Čebelji strup naj bi spodbujal proizvodnjo kolagena, ki je ključen za čvrstost, elastičnost kože, ob tem pa se zmanjša videz drobnih gub.

Čebelji strup (Abeetoxin®) za uporabo v kozmetiki je prva patentirala Deborah Mitchell

Čeprav je na trgu veliko različnih kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo čebelji strup, ga je prva, za uporabo v kozmetiki patentirala pred 15 leti Deborah Mitchell.

Čebelji strup v izdelkih kozmetike Heaven se imenuje Abeetoxin® in poleg samega strupa vsebuje tudi spore butulina, ki jih najdemo v panju. Obstajajo razlike v čebeljem strupu glede na vrsto čebel, v tem pa tudi v njegovem delovanju v kozmetičnih izdelkih. Prav tako je pomembno ali je čebelji strup dodan v izdelke svež ali zmrznjen-tudi to vpliva na njegovo učinkovitost in nenazadnje tudi na ceno izdelka.

Najbolj Poznan izdelek kozmetike Heaven je maska s čebeljim strupom, ki se je na voljo v treh jakostih:

 • Silver Bee Venom Mask osnovna jakost delovanja proti staranju, vsebuje strup čebel delavk, ki pri odvzemu niso poškodovane.
 • Black Bee Venom Mask vsebuje četrtino redkega čebeljega strupa, ki ga sicer najdemo v verziji Gold. Močnejša kot verzija Silver, a šibkejša kot Gold.
 • Gold Bee Venom Mask vsebuje najbolj potentno in izjemno redko obliko čebeljega strupa. Letno je narejenih le 500 izdelkov. Najmočnejša verzija maske s čebeljim strupom.
Kakšen je princip pomlajevalnega učinka čebeljega strupa na kožo?

Pomislimo, kaj se zgodi ob piku čebele? To mesto pordi, oteče, tudi boli, v nekaterih primerih se pojavi tudi alergijska reakcija.

Kaj je drugače pri kozmetiki s čebeljim strupom?

Odmerek čebeljega strupa je v izdelkih Heaven zelo majhen (0,5%-1%), vendar je po nanosu maske koža prepričana, da se je zgodila poškodba (čebelji pik). Tako obrambna reakcija v telesu deluje kot naravni anti-age promotor. Na mesto “poškodbe” prispejo mediatorji, ki želijo “poškodbo” popraviti. Kolagen, elastin in kortizon prispejo do kože obraza preko krvnega obtoka in popravijo “poškodbo”, posledično se koža napne.

Učinek izdelka s čebeljim strupom je kumulativen, kar pomeni, da se s časovno daljšo uporabo videz kože še izboljša. Gre za spodbujanje lastnih popravljalnih mehanizmov v koži.

Ali obstajajo klinične študije, ki potrjujejo pozitiven učinek čebeljega strupa na kožo?

V elektronski knjižnici Pubmed lahko najdete veliko člankov, ki raziskujejo učinkovitost čebeljega strupa, naj jih navedemo le nekaj:

 • Han M.S. et al3: Klinična študija iz l. 2015 je na 22 ženskah v starosti od 30 do 49 let iz J. Koreje dokazala, da čebelji strup v kozmetičnem izdelku signifikantno izboljšanja stanje gub, število gub in globino gub po 12 tednih uporabe.
 • Kurek-Gorecka A. et al2: je v članku iz leta 2020 naredila pregled študij in dokazala pozitivne učinke čebeljega strupa v kozmetiki pri zmanjševanju gub, alopecii, psoriazi, atopičnemu dermatitisu, ekcemu, celjenju ran in fotostaranju.
 • Dumitru C.D., et al.1: je v pregledu študij iz l. 2022 dokazal pozitivni učinek čebeljega strupa pri celjenju ran, diabetičnih ranah in atopičnem dermatitisu.
Kaj pa, če smo alergični na čebelji strup?

V izdelkih Heaven je količina čebeljega strupa majhna (0,5-1%), zato običajno tudi pri osebah, ki so alergične na čebelji strup uporaba izdelkov ne izzove reakcije.

Priporočen preizkus prenosljivosti izdelkov 24h pred uporabo na manjši površini kože (za ušesom ali na zapestju). Ob reakciji (rdečina, oteklost, srbečica) uporaba izdelkov s čebeljim strupom ni dovoljena.

Pri osebah z alergijo na čebelji strup obstaja alternativa pri kozmetiki Heaven-izdelki s strupom koprive. Strup koprive ima podobne obnavljalne učinke na kožo kot čebelji strup.

Čebelji strup na Netflixu


Učinki čebeljega strupa na kožo in pri zdravljenju različnih bolezni so podrobneje predstavljeni v seriji (Un)Well na Netflixu.

V 6. delu serije boste lahko videli tudi Deborah Mitchell in predstavitev kozmetike Heaven.


Kateri izdelki Heaven vsebujejo čebelji strup (Abeetoxin®)?


Popularnost čebeljega strupa v medijih

O čebeljem strupu se je veliko govorilo in se še govori v povezavi s kozmetiko Heaven in angleško kraljevo družino, sploh pa po tem, ko je Deborah prejelo posebno priznanje od angleške kraljice Camille.


Viri:
 1. Dumitru C.D. et al. Pharmaceutics 2022 Mar 30;14(4):750.
 2. Kurek-Gorecka A. et al. Molecules 2020 Jan 28;25(3):556.
 3. Han M.H. et al. Clin Interv Aging 2015; 10:1587-92.Nazaj na seznam člankov
Košarica
V košarici nimate izdelkov.
Ustvari uporabniški račun
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo piškotkov. Preberi več. V redu